!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');

Materialskolan: Knivstål


Vad är stål och hur tillverkas det? I enklaste termer är stål en legering – en blandning av olika metaller – gjord av järn och kol, samt olika andra metaller – kallade legeringselement – ​​som tillsätts för att ge stålet vissa egenskaper. De flesta stål som används i produktionstillverkning idag produceras antingen genom en traditionell smältgjutningsprocess eller genom en pulver- eller partikelmetallurgisk process. Vid konventionell stålgjutning kombineras metaller i en ugn och det smälta stålet hälls i en form och gjuts till göt. Från dessa tackor smides eller rullas stålet sedan – eller båda – till den slutliga formen. I sitt smälta tillstånd är stålet mestadels homogent, med en jämn fördelning av alla metaller i blandningen. Men när det väl börjar svalna och härda i formen, börjar en process som kallas segregation, där legeringselementen börjar klumpa ihop sig med kol för att bilda stora karbider, vilket resulterar i en mindre enhetlig blandning och ojämn fördelning av de önskade kemiska egenskaperna. Processen att smida och valsa stålet fungerar för att omblanda och omfördela karbiderna för bättre konsistens. Pulvermetallurgi, såsom Crucible Industries CPM-process, möjliggör mycket större kontroll över egenskaperna hos ett givet stål, vilket eliminerar segregation. Istället för att gjuta det i en form, skjuter det smälta stålet genom ett högtrycksmunstycke och finfördelas till mycket små droppar som snabbt stelnar till pulver. Dessa små sfäriska mikrotackor svalnar så snabbt att de bildar mindre karbider utan segregering, och blandningen förblir homogen. Det sista steget är att baka pulvret vid högt tryck, forma det till ett fast stålstycke som behåller sin enhetliga struktur.


Starka knivstål

Starka knivstål

Bladstyrkan är den maximala spänningen bladet tål innan det går sönder. Dessa stål nedan är bland några av de starkaste stålen som kan stå upp mot kraven som hårda applikationer kräver.

CPM-S30V är i många ögon det ultimata EDC-stålet.
S30V uppvisar mycket god kanthållning, korrosionsbeständighet och skärpbarhet, och används av en mängd olika tillverkare för dess prestanda och balans.

CPM-M4 ger en fantastisk kanthållning, seghet och tillräckligt bra skärpbarhet. Baserat på erfarenhet och tester kan M4-stål överträffa bladstål som M390 och S90V när det gäller egghållning och M4 är i en helt annan liga vad gäller seghet. Vissa människor är obekväma att bära en kniv som är känslig för rost och korrosion, men håll bladet oljat och det blir inga problem.

CPM-3V som bladmaterial ger ett utmärkt korrosionsmotstånd och superb kantkvalitet

Tuffa/sega knivstål

Tuffa knivstål

Bladseghet är motståndet hos ett blad innan det blir frakturer och sprickor. Detta är en viktigt hänsyn till aktiviteter som klyvning eller annan användning som kan innebära kraft på bladet för att utföra skäruppgifter. Dessa stål nedan har exceptionell seghet

CPM-D2 är en pulvermetallversion av det konventionella D2-stålet. Det har en mycket finare mikrostruktur med mindre karbidpartiklar än sin motsvarighet, vilket resulterar i förbättrad seghet och styrka. Ett utmärkt val för kunden som älskar D2 men vill ha en uppgradering i prestanda

DAMASTEEL har ett omväxlande lager av RWL34 och RPMC27, detta stål ‘Damaskus’ klarar sig inte bara på sitt utseende. De sammanvävda två legeringar ger bra styrka och seghet.

CPM-S45VN med de högre nivåerna av krom tillsammans med införandet av kväve i S45VN ger det en förbättrad korrosionsbeständighet över CPM-S30V och CPMS90V, samtidigt som man balanserar utmärkt prestanda.

CPM-CRUWEAR har ett lufthärdbart icke-rostfritt stål som har förbättrat seghet och slitagemotstånd än D2-stål. CPM-Cruwear har vanadin för att bilda extremt hårt vanadinkarbid för kanthållning tillsammans med volfram och molybden för att öka arbetshårdheten utan att minska segheten.

Knivstål med bäst kanthållning

Kanthållning är hur länge ett blad kan hålla dess skärpta kant. Behöver du en kant som stannar skarp? Dessa stål nedan är bland några av de bästa för kanthållning

CPM-154 är pulvermetallversionen av konventionellt 154CM stål som har en mycket finare mikrostruktur med mindre karbidpartiklar än dess motsvarighet, vilket resulterar i förbättrad seghet och styrka

D2 har en hög kolhalt, hög kromhalt ett stål som ger bättre kanthållning än 440C och 154CM; dock har den mindre seghet och korrosionsbeständighet.

CPM-S90V är ett knivstål känt för sin utmärkta egghållning och mycket goda korrosionsbeständighet. Detta bladstål uppvisar god seghet, men det uppfyller inte nivån för M390.

CPM-20CV har en utmärkt kanthållning och stor korrosionsbeständighet som vanligtvis är svårt att hitta i ett stål.

Knivstål med bäst korrosionsmotstånd

Korrosionsbeständigheten mäts av motståndet till oxidation i ett stål. Detta är ett viktigt övervägande när du ska vara i våta eller fuktiga miljöer och behöver ett blad som kan stå emot väder och vind.

M390 är ofta klassat som det bästa allsidiga knivstålet, vilket har lett till att toppföretagen i stor utsträckning använder det i avancerade knivar. M390 uppvisar utmärkt kanthållning, korrosionsbeständighet och hög styrka.

440C är ursprungligen designad för kullager, ventiler och växlar, detta rostfria stål med hög kolhalt är känt inom industrin.

154CM är ett förstklassigt stål utvecklat för tuffa industriella tillämpningar. Bäst känd för sina allround kvaliteter, 154CM erbjuder en bra balans av korrosionsbeständighet, seghet och kantkvalitet.

Knivblad

Clip-Point har en vass näbb, typiskt framför mittpunkten, som om spetsen har blivit “avklippt”.

Trailing Point bladspetsen böjer sig uppåt för att skapa en förhöjd punkt, spetsen är vanligtvis högre än handtaget.

Tanto är en bladform med en skarpt vinklad spets. Dess huvudsakliga egenskap är att penetrera.

Opposing Bevel bladet är slipat på en motsatt avfasning för ökad bändstyrka. Det är även utformat för att vara både säkert när man skär av kläderna på skadade personer och för att användas som ett verktyg och skruvmejsel.

Drop-Point innebär att knivens rygg är konvex och sluttar framåt, en populär bladform bland jägare.

Reverse Tanto definieras av avfasningen, en upp och nedvänd tanto-profil, för att lägga vikten fram på bladet.

Spear-Point är ett symmetriskt knivblad.

Wharncliffe har en knivrygg som ‘lutar’ in i spetsen tidigt. Detta blad har en helt rak kant.

Sheepsfoot medan baksidan av en Wharncliffe sluttar mot spetsen tidigt så förblir baksidan av en Sheepsfoot relativt parallell med kanten till spetsen där den sluttar brant.

Några av våra titanprodukter:

10% rabatt på ett helt köp

Just nu får du hela 10% rabatt på ett helt köp när du registrerar dig för vårt nyhetsbrev. Registrera dig nedan så får du en giltlig rabattkod mailad till din angivna mailadress.