!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');

Materialskolan: Merinoull

Merinoull är ett fantastiskt material med många fördelar, och det är inte svårt att se varför det har använts som klädmaterial i tusentals år. Här är några av de största fördelarna med merinoull:

Fördelar

  1. Naturligt material: Merinoull kommer från merinofår, och det är ett 100% naturligt material. Det innebär att det inte innehåller några kemikalier eller syntetiska material, vilket gör det skonsammare mot huden och miljön.
  2. Håller dig varm: Merinoull har en naturlig förmåga att hålla värmen. Det fungerar som en isolator, som håller kroppsvärmen inne i plagget, samtidigt som det andas och släpper ut fukt. Detta gör att merinoull är ett perfekt material att ha på sig när det är kallt ute. Håller även värmen om det blir blött.
  3. Andas: Trots att merinoull håller värmen väl, så andas det också. Det innebär att det släpper ut fukt och svett från kroppen, vilket håller dig torr och bekväm.
  4. Hållbart: Merinoull är ett hållbart material, eftersom det kan återvinnas och användas igen. Det finns också många miljövänliga alternativ på marknaden, som kommer från djur som har fått en bra livsstandard.
  5. Mångsidigt: Merinoull är ett mångsidigt material som kan användas till många olika saker, inklusive kläder, sängkläder, handdukar och mycket mer. Det finns också merinoullplagg för olika väderförhållanden, så du kan hitta det perfekta plagget för just din situation.

Så om du vill ha en hållbar, mångsidig och bekväm klädstil, så är merinoull det perfekta materialet för dig.

Nackdelar

  1. Känsligt för vatten: Merinoull är ett material som inte tål vatten särskilt bra. När det blir blött kan det krympa och förlora sin form, och det kan också bli tungt. Därför är det viktigt att undvika att merinoullplagg blir blöta, eller att tvätta dem för ofta.
  2. Dyrt: Merinoull är ett dyrt material, och det går åt mycket merinoull för att göra ett plagg än vad som görs med andra material. Därför kan merinoullplagg vara dyrare än plagg av andra material.
  3. Kräver specialtvätt: Merinoullplagg kräver specialtvätt, och det är viktigt att följa tvättråden för att få ett plagg att hålla så länge som möjligt. Det rekommenderas att man tvättar merinoullplagg i ljummet vatten och med mild tvättmedel, och att man låter plagget lufttorka.
  4. Kan förlora sin form: Merinoull kan förlora sin form om det torkas i torktumlare, eller om det torkas på fel sätt. Därför är det viktigt att följa tvättråden och låta plagget lufttorka för att få det att hålla så länge som möjligt.

Så om du är villig att lägga lite extra tid och pengar på att vårda dina merinoullplagg, så kan merinoull vara det perfekta materialet för dig. Men om du vill ha enklare skötsel och är beredd att offra lite av komforten, så kan andra material vara bättre val.

Kort historia om merinofår

Merino är en rasgrupp av tamfår som främst hålls för ullproduktion. Merinofår är kända för att ge en mycket fin ull  och är den viktigaste fårtypen för ullproduktion i världen.  Merinofåren har sitt ursprung i Spanien, där fårtypen finns dokumenterad sedan 1100-talet. Idag är fårtypen spridd över nästan hela världen. Australien, dit merinofår infördes kring början på 1800-talet, är idag det land som har flest merinofår. Australien är också det land i världen som producerar mest merinoull, och står för över tre fjärdedelar av världsproduktionen. 

Merinoull är ett material som har använts som klädmaterial i tusentals år, och det härstammar från merinofåren. Merinoull har använts i många olika kulturer genom åren, och det har varit ett viktigt material för att hålla sig varm och skyddad mot elementen. I Europa har merinoull använts i många hundra år, och det har varit ett viktigt material för att klä sina arméer och andra personer som behövde hålla sig varma i kalla klimat.

Merinoull har också använts i modevärlden genom åren, och det har varit en favorit hos många designers och modeentusiaster. Det har också använts i sängkläder och handdukar, eftersom det är ett mycket bekvämt och skönt material att sova och torka sig med.

Så om du vill ha ett hållbart och bekvämt material som har en lång historia, så är merinoull det perfekta valet för dig.

Några av våra produkter av merinoull:

10% rabatt på ett helt köp

Just nu får du hela 10% rabatt på ett helt köp när du registrerar dig för vårt nyhetsbrev. Registrera dig nedan så får du en giltlig rabattkod mailad till din angivna mailadress.